Har du problem med alkohol?

Hur vet man om man har ett sunt förhållande till alkohol, om man missbrukar eller är beroende? Man räknar med att ca 10% av den vuxna beforlkningen är beroende av alkohol. Många fler använder dock alkohol på ett osunt sätt. Det går inte att mäta sina problem i centiliter. Istället är det vilka konsekvenser som uppstår pga av drickandet fysiskt, känslomässigt, mentalt och socialat. Nedan finner du varningssignaler att hålla koll på samt ett antal frågor om kan vägleda dig på vägen. 

Varningssignaler

Det är när man blir full som man höjer sin toleransnivå och så småningom riskerar att bli beroende. Ett enstaka glas höjer inte toleransnivån, men om man blir full ofta kommer man att tåla mer och mer och om det pågår tillräckligt länge blir man troligtvis beroende. Detta kan lömskt nog gå på ett par år för en person och ta ett decennium för någon annan. Men innan man har utvecklat ett uttalat beroende dyker det upp andra varningssignaler. Små symtom på att man håller på att få alkoholproblem.

Här är exempel på sådana:

 1. Kontrollförlust

  Med detta menas att man förlorar kontrollen över hur mycket man dricker. Ett tydligt exempel är att man har bestämt sig för att gå ut och ta EN öl men står kvar i baren och dricker när stället stänger. Många människor kan ha varit i en liknande situation någon gång i livet. Men att man vid upprepade tillfällen förlorar kontrollen över hur många glas man dricker är en allvarlig varningssignal

 2. Många tankar kretsar kring alkohol

  En annan varningssignal är att en stor del av livet går åt till att planera drickandet. Exempelvis: Man ägnar mycket tid på att fundera på om det kommer att finnas tillräckligt med alkohol på festen eller om man måste ta med sig eget. Man söker sig till sociala evenemang mest för att det förmodligen finns alkohol där. Man tar ofta initiativ till krogrundor, efterfester och efter-jobbet-öl mest för att hitta förevändningar att dricka.

 3. Man tar återställare

  En återställare kan vara allt från en grogg när man vaknar till en mellanöl på en sen söndagsbrunch. Gemensamt för alla återställare är att de lugnar ner darriga baksmällenerver. Om man har utvecklat alkoholism upplever man riktiga skakningar som till och med gör det svårt att hålla i en kaffekopp. Att regelbundet döva abstinens med alkohol är en varningssignal. Oavsett om man har utvecklat beroende eller inte och oavsett vilken form av alkohol man tar till.

 4. Minnesluckor

  En enda minneslucka gör förstås inte att man betraktas som beroende. Men om man vid upprepade tillfällen drabbas av minnesförlust när man har druckit är det signal om att man är på väg i en farlig riktning.

 5. Relationsproblem

  Alkoholens starka påverkan på relationen till familjen, vännerna och kärleken är kanske något av det svåraste en person som missbrukar alkohol upplever. Även ”vanligt” helgfestande kan påverka relationer negativt. Det är exempelvis vanligt att man blir osams med folk, blir svartsjuk eller säger saker man ångrar på grund av att man druckit. Om man måste ägna tid åt att reda upp saker som man har sagt eller gjort när man har varit full – då har alkoholen tagit över ens liv på ett riskabelt sätt.

Källa; Alkoholprofilen.se/facts

 

Nedan finner du 12 frågor som du kan ställa till dig själv. Notera dina svar på ett papper som ett ja eller ett nej.

 

 1. Har du någonsin försökt sluta att dricka en vecka eller längre - utan att lyckas med det?
 2. Tar du illa upp när andra försöker påverka dig att inte dricka?
 3. Har du någonsin försökt kontrollera ditt drickande egon att övergå från en spritsort till en annan?
 4. Har du tagit en återställare under det senaste året?
 5. Undrar du ibland varför du inte kan dricka som andra?
 6. Har ditt drickande gradvis ökat över tid?
 7. Har ditt drickande skapat problem i hemmet?
 8. Blir det ibland/ofta för mycket när du är på bjudning/fest?
 9. Hävdar du, trots bevis om motsatsen tt du kan sluta dricka av dig själv, närhelst du önskar?
 10. Har du någon gång under det senaste året varit borta från ditt arbete därför att du druckit?
 11. Har du någonsin haft minnesluckor när du druckit?
 12. Har du någonsin haft en känsla av att du skulle kunna göra mer av ditt liv om du slutade/drog ner på ditt drickande?

Svarar du ja på fyra eller fler av frågorna är det troligt att du har ett alkoholproblem eller på att utveckla detta. 

 

Källa; Anonyma Alkoholister.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår